Untitled Document
     
  TRADICIONALNI POHODI  
  ORGANI | POSTOJANKE | TRADICIONALNI POHODI | POTI PD LAŠKO | PLAN IZLETOV  

Rečiška planinska krožna pot
Leta 2002 je krajevna skupnost Rečica pri Laškem, za športno popestritev programa ob krajevnem prazniku, organizirala pohod po vrhovih, ki se razprostirajo in obkrožajo Rečiško dolino. Tako KS in PD Laško zadnjo soboto v juniju organizirata pohod po Rečiški planinski krožni poti. Pohodniki se zberejo pri Sindikalnem domu v Hudi jami, ter nato krenejo preko Tolstega (780 m) na Šmohor (784 m). Od tu jih pot pelje preko Gozdnika (1092 m) naprej mimo Igriš na Mrzlico (1122 m). Iz Mrzlice se spustijo na Kal (985 m) in nato naprej mimo vasi Mali Kal od koder se povzpnemo na Ostri vrh (855 m) in naprej na Babo (789m). Od tu se spustijo na Zavrate, kjer vsak udeleženec pohoda prejme okrepčilo. Zadnji del poti je vzpon na Govško brdo (811 m) in spust v Hudo jamo.


Pohod traja 8-12 ur. Čeprav je fizično dokaj naporen pa z svojimi razgledi in urejenostjo poti navduši vsakega udeleženca. Tako na poti vidimo skoraj celotno Slovenijo, na severu Pohorje z Uršljo goro in Peco, naprej proti zahodu Kamniško Savinjske Alpe, Menino planino in Veliko planino, še naprej pa Julijske Alpe s Triglavom. Južneje se nam pogledi ustavljajo na Posavskem hribovju v ozadju pa vidimo tudi Notranjske vrhove. Na jugovzhodu se pogledi ustavijo tudi na Gorjancih in pa vzhodneje tudi po Kozjanskem.

Planinsko društvo Laško je izdalo manjšo zloženko (dnevnik) Rečiška planinska krožna pot, kjer so označeni vsi vrhovi, ki sestavljajo pot.
Novoletni pohod na Govško brdo
Tradicionalni pohod, ki se odvija prvo nedeljo po 2. januarju. Pohod so ustanovili krajani okoliških vasi, ki so se na novega leta dan srečevali na Govškem brdu. Organiziran pohod poteka izpred Avtobusne postaje Laško po markirani poti v Govce, mimo vasi Šmihel in Kuretno. Pohodniki se zberejo nato v Lovski koči v Govcah, kjer jim domači lovci postrežejo s čajem in ostalo pijačo, ter nato krenejo proti vrhu Govškega brda.
Po končanem pohodu je pri Lovski koči krajši kulturni program, in podelitev priznanj za pohodnike, ki so v preteklem letu največkrat obiskali vrh Govškega brda.
Priznanja: pohodniki prejmejo značko za 3x, 5x in 10x udeležbo na pohodu Trajanje pohoda: 5 ur (Laško – Govško brdo in nazaj)

Marčevski pohod na Šmohor
Začetki pohoda segajo v leta 1982, ko so Laški planinci organizirali pohod ob Dnevu žena. Kasneje se je pohod preimenoval v Marčevski pohod. Pohod se odvija na Jožefovo (19. marec) oz. na nedeljo, ki ji je najbližja. Pohodniki se na Šmohor podajo iz Laškega, Liboj, Rečice in Tremerij. Pohod je obogaten s kratkim kulturnim programom in pozdravom predsednika planinskega društva.Pohod po nekdanjih trških mejah Laškega
Leta 1999 je društvo organiziralo 1. Pohod po nekdanjih trških mejah Laškega. Pohod je organiziran v spomin na čase, ko je bilo Laško Trg in so tržani vsako leto obhodili teritorij, ki ga je sodno in upravno nadzorovala trška ali mestna oblast. Prvi pohod je potekal po levem bregu Savinje, naslednje leto pa je potekalo po desnem bregu. Tako se vsako leto pohoda izmenjujeta.


     
   
     
Untitled Document
 

Krajevna skupnost Rečica ~ Huda jama 1, 3270 Laško

T: 03 734 19 93, 03 734 19 94 ~ E: krajevnaskupnostrecica@siol.net ~ S: www.recica.si

DŠ: 70477035 ~ TRR: 01257-6450815350